Czy wiesz, że długość naczyń krwionośnych w naszym organizmie
wynosi około 100,000 km?
Nasza krew płynie systemem transportowym o gigantycznych
rozmiarach osiągając prędkość do 40 km/h. Dziennie dochodzi do 1440 cykli jej
cyrkulacji. Przy czym przez cały organizm przepływa 5-6 litrów krwi na minutę.
Miażdżyca nazywamy przewlekły proces zapalny związany z
tworzeniem się blaszki miażdżycowej. Do czynników ryzyka zaliczane są: wysokie
ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu nadwaga, cukrzyca, czynniki
dziedziczne, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej jak również
zakażenie chlamydią. Problem dotyka głównie dużych i średnich tętnic w
odpowiedzi na odkładający się w tych naczyniach cholesterol. Blaszka
miażdżycowa składa się z substancji tłuszczowych, soli wapiennych, krwinek itp.
W wyniku jej narastania tętnica stopniowo zwęża się, utrudniając przepływ krwi.
Tworzenie się blaszki miażdżycowej może doprowadzić do całkowitego zatkania
tętnicy.
Niezwykle istotna jest stosowana przez nas dieta i
prowadzony styl życia już od najmłodszych lat – główne modyfikowalne czynniki,
które wpływają na rozwój miażdżycy. Objawy pojawiają się niestety dość późno: u
mężczyzn w piątej dekadzie życia, u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Miażdżyca
może leżeć u podłoża wielu chorób m.in.: choroba wieńcowa, udar mózgu i choroba
naczyń obwodowych – np. zwężenia tętnic szyjnych, tętnic kręgowych, nerkowych
oraz przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych.
Aby przeciwdziałać oraz leczyć zaburzenia miażdżycowej
zalecana jest dieta ubogowęglowodanowa ze zwiększoną ilością antyoksydantów i
kwasów omega 3!
Bardzo ważne jest:
Bardzo ważne jest:
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała (walka z nadwagą lub
otyłością),
- utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
- aktywność fizyczna min.3 razy w tygodniu przez co najmniej
30 minut (bieganie, pływanie, jazda na rowerze, jazda na łyżwach)
- ograniczenie w diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
lub wręcz zastąpienie przez tłuszcze roślinne (które są jak najbardziej
wskazane)
- unikanie produktów z białej mąki typu jasne pieczywo,
kluski, ciasta, a co za tym idzie wybieranie produktów pełnoziarnistych
- spożywanie codziennie kilku porcji warzyw oraz owoców
- ograniczyć do minimum cukry proste
/w razie pytań zapraszam do kontaktu: dieterka2017@gmail.com /
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz