ŻYWNOŚĆ – będę pisała o podstawowych oraz
szczególnych właściwościach wybranych produktów żywnościowych wynikających z
ich składu. Podejmę kwestie jakości żywności, jej bezpieczeństwa, przetwarzania
oraz przechowywania. Omówię składniki żywności na które czasem nie zwracamy
uwagi. Będę tu także pisała o chemii w pożywieniu oraz o wybranych środkach
spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
ŻYWIENIE – rola i podstawowe zasady racjonalnego żywienia,
zalecenia żywieniowe i dietetyczne w wybranych jednostkach zaburzeń. Wspomnę
czasem również o interakcjach leków z pożywieniem jak też suplementami oraz
ziołami. W tym dziale znajdą się m.in.
posty związane z zasadami komponowania posiłków w zdrowiu oraz w chorobie.
Jako, że nefrologia jest działem szczególnie rzez mnie poznanym znajdą tu
wskazówki żywieniowe m.in. osoby z różnego typu chorobami nerek i układu
moczowego.
ZDROWIE – nieodzownie termin związany z chorobą, informację
związane z ochroną zdrowia jak też poruszające wybrane zagadnienia medyczne.
Znajdą się tu wpisy związane ze promocją zdrowego stylu życia. Przemycę też
pewne informacje z farmakognozji tj.dobroczynnego wpływu ziół na organizm
człowieka. Będzie tez o rozwoju medycyny, leczeniu wybranych chorób itp. Sporo
o nefrologii jak też transplantologii tj. bliższych mi dziedzinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz