Są to mało poznane rekomendacje żywieniowe dla osób u
których stwierdza się zaburzenia pracy jelit. Problem niestety nie jest w
naszym kraju w szerszym stopniu analizowany, u niewielu chorych zdiagnozowany. GAPS tj. akronim o anglojęzycznej nazwy (Gut
and Psychology Syndrome). Terapia opiera się na założeniu, że istnieje
zależność między funkcjonowaniem mózgu (a zatem sferą psychiczną), a trawieniem
żywności i układem odpornościowym. Nie ma wątpliwości, że taka zależność
istnieje. Psychika może wpływać na pracę jelit i układu odpornościowego. Z
kolei nieodpowiednie środowisko pracy jelit i rozregulowanie ich pracy może
wpływać na cały układ nerwowy i kondycję psychiczną człowieka.
Podstawą diety jest wyleczenie jelita i detoksykacja organizmu.
Podstawą diety jest wyleczenie jelita i detoksykacja organizmu.
Dieta SCD [dostosowana do problemów osób z problemami
psychologicznymi] jest z kolei pierwowzorem zaleceń dietetycznych w GAPS.
Podstawą jest eliminacja zbóż, dwucukrów (sacharoza i
laktoza) oraz źródeł fermentujących oligo-, di- i monosacharydów
oraz polioli (substytuty naturalnych cukrów, na bazie alkoholi wielowodorotlenowych tj. posiadające w cząsteczce więcej niż
jedną grupę – OH). Ważną rolę w czasie wdrażanie tego
typu sposobu odżywiania się odgrywa sok z fermentowanych warzyw. Dieta
stosowana jest u dzieci z autyzmem i ADHD, osób z depresją i jelitem drażliwym
oraz w wielu innych przypadkach.
Produkty dozwolone w diecie SCD
· cukry: miód to jedyny dozwolony
słodki produkt [nie każdy dobrze go toleruje, więc należy stosować z
ostrożnością].
· warzywa: większość warzyw świeżych,
mrożonych, surowych lub gotowanych: szparagi, brokuły, kalafior, karczochy,
buraki, brukselka, kapusta, marchew, seler, ogórek, bakłażan, cukinia, sałata,
szpinak, grzyby, cebula, rzeżucha [ostrożnie z surowymi warzywami w przypadku
wystąpienia biegunki]
· strączkowe: groszek, soczewica,
fasola, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, naturalne masło orzechowe
·
mięso: wszystkie rodzaje mięsa
nieprzetworzonego
· mleczne: wszystkie naturalne sery z
wyjątkiem opisanych powyżej. Domowy jogurt fermentowany przez min. 24 h jest
bardzo zalecany
· owoce: większość owoców: awokado,
jabłka, pomidory, oliwki, morele, dojrzałe banany, orzechy kokosowe, jagody,
wiśnie, owoce cytrusowe, brzoskwinie, gruszki, owoce tropikalne i winogrona,
omigdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, kasztany
·
inne: oliwa z oliwek, olej kokosowy,
olej sojowy, olej kukurydziany, słaba herbata, słaba kawa, żelatyna bez
dodatków, musztarda, sacharyna i soki bez dodatków
Produkty zabronione w diecie SCD
·
cukry: cukier, melasa, sacharoza,
kukurydziany syrop o wysokiej zawartości fruktozy, fruktoza i inne przetworzone
cukry
·
warzywa: zabronione są wszystkie
warzywa z puszki
· zboża: wszystkie zboża: kukurydza,
pszenica, zarodki pszenicy, jęczmień, owies, żyto, ryż, soja, orkisz,
amarantus, i inne; niektóre; niektóre rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola
mung, soja; produkty wysokoskrobiowe: ziemniaki, słodkie ziemniaki, pasternak;
wodorosty i produkty uboczne wodorostów: agar i caragina
· mięso: wszystkie puszkowane i
większość przetworzonych: należy upewnić się, że mięso przetworzone nie zawiera
szkodliwych dodatków jak kukurydza, skrobia i węglowodany
· mleczne: mleko we wszystkich formach
jest zabronione; niektóre sery zawierające wysoki poziom laktozy: ricotta,
mozzarella, ser kremowy, feta, sery do smarowania; jogurty komercyjne,
śmietana, maślanka, śmietana
· inne: chleb, makaron, inne produkty
skrobiowe, majonez ze sklepu (z uwagi na dodatki), lody, cukierki, czekolada,
karob, margaryna, keczup ze sklepu, stewia, proszek do pieczenia, mieszanki
orzechowe, ocet balsamiczny, fruktooligosacharydy (FOS).
Więcej informacji zainteresowani odnajdą pod adresem www.gapsdiet.com
AD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz