piątek, 21 kwietnia 2017

Diety specjalistyczne, stosowane w zespole psychologiczno-jelitowym [GAPS i SCD]






Są to mało poznane rekomendacje żywieniowe dla osób u których stwierdza się zaburzenia pracy jelit. Problem niestety nie jest w naszym kraju  w szerszym stopniu analizowany, u niewielu chorych zdiagnozowany. GAPS   tj. akronim o anglojęzycznej nazwy (Gut and Psychology Syndrome). Terapia opiera się na założeniu, że istnieje zależność między funkcjonowaniem mózgu (a zatem sferą psychiczną), a trawieniem żywności i układem odpornościowym. Nie ma wątpliwości, że taka zależność istnieje. Psychika może wpływać na pracę jelit i układu odpornościowego. Z kolei nieodpowiednie środowisko pracy jelit i rozregulowanie ich pracy może wpływać na cały układ nerwowy i kondycję psychiczną człowieka.
Podstawą diety jest wyleczenie jelita i detoksykacja organizmu.




Dieta SCD [dostosowana do problemów osób z problemami psychologicznymi] jest   z kolei pierwowzorem zaleceń dietetycznych w GAPS.
Podstawą jest eliminacja zbóż, dwucukrów (sacharoza i laktoza) oraz źródeł  fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (substytuty naturalnych cukrów, na bazie alkoholi wielowodorotlenowych tj. posiadające w cząsteczce więcej niż jedną grupę – OH). Ważną rolę w czasie wdrażanie tego typu sposobu odżywiania się odgrywa sok z fermentowanych warzyw. Dieta stosowana jest           u dzieci z autyzmem i ADHD, osób z depresją i jelitem drażliwym oraz w wielu innych przypadkach.

  

     


Produkty dozwolone w diecie SCD
·       cukry: miód to jedyny dozwolony słodki produkt [nie każdy dobrze go toleruje, więc należy stosować z ostrożnością].

·   warzywa: większość warzyw świeżych, mrożonych, surowych lub gotowanych: szparagi, brokuły, kalafior, karczochy, buraki, brukselka, kapusta, marchew, seler, ogórek, bakłażan, cukinia, sałata, szpinak, grzyby, cebula, rzeżucha [ostrożnie z surowymi warzywami w przypadku wystąpienia biegunki]

·    strączkowe: groszek, soczewica, fasola, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, naturalne masło orzechowe

·         mięso: wszystkie rodzaje mięsa nieprzetworzonego

·       mleczne: wszystkie naturalne sery z wyjątkiem opisanych powyżej. Domowy jogurt fermentowany przez min. 24 h jest bardzo zalecany

·     owoce: większość owoców: awokado, jabłka, pomidory, oliwki, morele, dojrzałe banany, orzechy kokosowe, jagody, wiśnie, owoce cytrusowe, brzoskwinie, gruszki, owoce tropikalne i winogrona, omigdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, kasztany

·       inne: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej sojowy, olej kukurydziany, słaba herbata, słaba kawa, żelatyna bez dodatków, musztarda, sacharyna i soki bez dodatków



Produkty zabronione w diecie SCD
·         cukry: cukier, melasa, sacharoza, kukurydziany syrop o wysokiej zawartości fruktozy, fruktoza i inne przetworzone cukry

·         warzywa: zabronione są wszystkie warzywa z puszki

·      zboża: wszystkie zboża: kukurydza, pszenica, zarodki pszenicy, jęczmień, owies, żyto, ryż, soja, orkisz, amarantus, i inne; niektóre; niektóre rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola mung, soja; produkty wysokoskrobiowe: ziemniaki, słodkie ziemniaki, pasternak; wodorosty i produkty uboczne wodorostów: agar i caragina

·       mięso: wszystkie puszkowane i większość przetworzonych: należy upewnić się, że mięso przetworzone nie zawiera szkodliwych dodatków jak kukurydza, skrobia i węglowodany

·      mleczne: mleko we wszystkich formach jest zabronione; niektóre sery zawierające wysoki poziom laktozy: ricotta, mozzarella, ser kremowy, feta, sery do smarowania; jogurty komercyjne, śmietana, maślanka, śmietana

·    inne: chleb, makaron, inne produkty skrobiowe, majonez ze sklepu (z uwagi na dodatki), lody, cukierki, czekolada, karob, margaryna, keczup ze sklepu, stewia, proszek do pieczenia, mieszanki orzechowe, ocet balsamiczny, fruktooligosacharydy (FOS).




Więcej informacji zainteresowani odnajdą pod adresem www.gapsdiet.com

AD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz