MAFLD [metabolic associated fatty liver disease] czyli metaboliczna stłuszczeniowa choroba wątroby to nowa nazwa
schorzenia, które wcześniej określano jako NAFLD [non alcoholic fatty liver disease] – niealkoholowa
stłuszczeniowa choroba wątroby. Nowa nazwa zdaniem wielu ekspertów dużo
lepiej
i dokładniej określa złożony problem jakim jest stłuszczeniowa
choroba wątroby, pozwala również na całościowe podejście do tego
zagadnienia.
Wraz z upływem czasu wiemy coraz więcej na temat patogenezy
stłuszczenia i stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Stale identyfikujemy nowe czynniki
ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby.
Szczególnie istotne wydaje się określenie czynników genetycznych, ściśle
związanych z postępem
włóknienia, zapaleniem, stłuszczeniem i szybszą progresją choroby.
Kryteria rozpoznania MAFLD
Do stwierdzenia metabolicznej stłuszczeniowej choroby wątroby niezbędne jest
rozpoznanie
stłuszczenia w badaniu obrazowym i/lub na podstawie parametrów biochemicznych
wraz
z występowaniem nadwagi/otyłości i/lub cukrzycy, i/lub jednego określonego
zaburzenia metabolicznego. Nowa koncepcja pozwala na rozpoznanie MAFLD u
pacjentów, którzy
spożywają alkohol lub chorują na inne przewlekłe choroby wątroby (np.
przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C lub B), ale mają stłuszczenie i metaboliczne czynniki
ryzyka, co nie
było możliwe w przypadku NAFLD [niealkoholowego stłuszczenia wątroby].
Zmiana paradygmatu sprawiła
także, że stłuszczeniową chorobę wątroby związaną z zaburzeniami metabolicznymi
rozpoznajemy u kilkunastu procent chorych więcej niż wtedy, kiedy mówiliśmy
o niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby. Wcześniej umykali nam
wspomniani pacjenci
z współistniejącymi chorobami wątroby, a więc nadużywający alkoholu, z
chorobami wirusowymi
wątroby, nadużywający leków lub suplementów.
Choroba stłuszczeniowa wątroby
wiąże się
z ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, chorób nerek czy
niektórych nowotworów. Badania pokazują, że MAFLD lepiej identyfikuje pacjentów
z podwyższonym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych. Cukrzyca sprzyja nie
tylko rozwojowi stłuszczenia, ale powoduje osiemnastokrotne zwiększenia ryzyka
rozwoju i progresji włóknienia. Jednocześnie obecność
nie stłuszczenia, a
szczególnie wzrost jego nasilenia, powoduje zwiększenie ryzyka rozwoju
cukrzycy typu 2. Każdy wzrost aktywności ALT o 5 jednostek zwiększa ryzyko
względne cukrzycy o 16 proc.
Terapia MAFLD
W leczeniu NAFLD kluczowe
znaczenie ma modyfikacja stylu życia polegająca na zmianie nawyków
żywieniowych oraz zwiększeniu
aktywności fizycznej w celu uzyskania redukcji masy ciała. Utrata
masy ciała u osób z BMI > 25
kg/m2 ma fundamentalne
znaczenie dla redukcji stłuszczenia wątroby. Proces zmniejszania masy
ciała powinien odbywać
się stopniowo. Udowodniono, że redukcja masy ciała o 5% powoduje istotne
zmniejszenie
stłuszczenia, lecz nie ma wpływu na włóknienie wątroby. Z kolei znacznie rzadziej
osiągana utrata ≥
7% wyjściowej masy ciała poprawia parametry histopatologiczne.
Dąży się do
zmniejszenia energetyczności diety o 30% w stosunku do całkowitego zapotrzebowania
energetycznego (redukcja o 750–1000 kcal dziennie) Wynikiem takiego postępowania jest
redukcja masy ciała o 0,5 kg na tydzień.
Diety o zbyt niskiej energetyczności, powodujące
szybki ubytek masy ciała, mogą
się przyczyniać do progresji
zmian w wątrobie. Wyniki badań przekrojowych wskazują na pozytywną rolę diety
śródziemnomorskiej w profilaktyce MAFLD i redukcji prawdopodobieństwa wystąpienia MASH. Co
istotne, dieta ta wywiera
korzystne efekty wątrobowe nawet bez zmiany masy ciała
Stłuszczenie wątroby u dzieci
Choroba
stłuszczeniowa wątroby u dzieci jest uwarunkowana takimi samymi czynnikami ryzyka jak u dorosłych,
jednak rzadko osiąga
stadia zaawansowane wymagające prze-
szczepienia wątroby. Częstość występowania NAFLD u
dzieci szacowana jest
na 3–10%, ale zwiększa się nawet do powyżej 70%
u dzieci otyłych.
Rozpoznanie opiera się na biopsji wątroby, jednak w praktyce klinicznej zabieg ten wykonywany jest ze szczególnych wskazań. Podstawową metodą leczenia jest zmniejszenie oddziaływania czynników ryzyka, czyli redukcja masy ciała. Niestety, osiągnięcie pożądanego spadku masy ciała: > 10% w ciągu 2 lat leczenia, jest bardzo trudne, dlatego poszukuje się nowych leków. Obecnie ze względu na ograniczoną liczbę danych nie rekomenduje się leczenia farmakologicznego u dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz