Pamiętajmy, że żywność może wielokierunkowo oddziaływać na organizm. Może mieć właściwości prozapalne lub przeciwzapalne, a antygeny pokarmowe mogą modulować połączenia między enterocytami, zmieniać ekspresją enzymów, funkcje układu odpornościowego oraz skład mikroflory jelitowej.
Istotnym, jak nie najważniejszym, czynnikiem kształtującym prawidłowe funkcje bariery jelitowej, jest spożywanie dobre jakości żywności. Zjawisku przepuszczalności bariery jelitowej sprzyja tzw. „dieta zachodnia” czyli taka, która jest bogata w wysokoprzetworzoną żywność oraz o dużej gęstości kalorycznej. Na poniższym obrazku można zauważyć, jak ten zachodni model żywienia promuje wzrost lub zmniejszenie populacji poszczególnych drobnoustrojów.
Głównym budulcem dla błony śluzowej jelit jest aminokwas glutamina. Wykazano, że suplementacja tym aminokwasem może zmniejszać przepuszczalność bariery jelitowej. Glutamina to podstawowy aminokwas białkowy. Oznacza to, że występuje we wszystkich produktach, które dostarczają pełnowartościowego białka. Znajdziemy ją więc w wielu produktach zwierzęcych. Głównie w różnego rodzaju mięsie, w końcu buduje mięśnie szkieletowe. Spore ilości znajdziemy też w nabiale. Glutamina występuje również w białku pochodzenia roślinnego. Jednak tego typu pokarm nie jest w nią aż tak bogaty. Poziom glutaminy gwałtownie spadający podczas choroby powoduje, że organizm nie ma jak się bronić. Osłabione limfocyty nie są wstanie stawić czoła atakującej je chorobie. Dlatego dostarczenie odpowiedniej ilości glutaminy może wzmocnić odporność organizmu. Pozytywny wpływ na szpik czy jelita również wzmacnia organizm. Co ciekawe glutamina dostarcza energii znacznie lepiej niż glukoza. Z czego korzystają właśnie białe krwinki - leukocyty. Glutamina wzmacnia układ odpornościowy.
Podobnie związki o działaniu antyoksydacyjnym jak witaminy i polifenole mogą mieć korzystny wpływ na przepuszczalność bariery jelitowej. Niedobory witaminy D zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby zapalne jelit. Istotne znaczenie w tym kontekście ma również witamina A. U dzieci z subklinicznym niedoborem witaminy A, obserwuje się negatywną korelację pomiędzy stężeniem retinolu, a przepuszczalnością bariery jelitowej.
Mikroflora przewodu pokarmowego jest ważnym modulatorem bariery jelitowej. Mikroorganizmy wytwarzają różne metabolity w drodze rozkładu substancji dostarczanych z pożywieniem. W wyniku fermentacji węglowodanów powstają SCFA m. in. maślan.
Związki te mogą bezpośrednio wpływać na barierę jelitową poprzez zwiększenie syntezy białek adhezyjnych. W wielu badaniach wykazano, że dieta wysokotłuszczowa zmienia skład mikroflory jelitowej i zwiększa przepuszczalność bariery. Ponadto nadmierna podaż fruktozy w diecie negatywnie wpływa na stan bariery jelitowej.
Wprowadzanie żywności bogatej w błonnik pokarmowy odżywiającej mikroflorę jelitową oraz warzywa i owoce bogate w składniki jak witaminy i fitozwiązki wspomaga funkcje bariery jelitowej zapobiega jej przepuszczalności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz