Wątroba – jej rola,
zadania, NAFLD oraz dietoterapia
Wątroba jest
narządem wielofunkcyjnym, jednym z najważniejszych w naszym organizmie.
Nadmierna eksploatacja i/lub upośledzenie jej funkcji prowadzą do jej
niewydolności, wpływając jednocześnie na zaburzenia w funkcjonowaniu prawie
wszystkich narządów
i zachwiania homeostazy organizmu.
i zachwiania homeostazy organizmu.
W leczeniu
schorzeń wątroby odpowiednie żywienie odgrywa istotną rolę.
Nie zależy ono jednak od jednostki chorobowej, ale głównie od:
Nie zależy ono jednak od jednostki chorobowej, ale głównie od:
▪ stopnia
wydolności wątroby,
▪
występowania zaburzeń stanu odżywienia chorego,
▪ współistnienia
innych schorzeń,
▪ powikłań
choroby podstawowej.
Stłuszczenie
wątroby polega na zwiększeniu zawartości tłuszczu w tkance wątrobowej. Chorobie
nieraz towarzyszą nacieki zapalne i pojedyncze ogniska martwicze. Przyczyną
stłuszczenia wątroby mogą być:
▪ czynniki
toksyczne (w szczególności alkohol,
zatrucia np. grzybami, toksynami przemysłowymi),
▪ zaburzenia
metaboliczne (otyłość, cukrzyca),
▪ stosowanie
drastycznych diet odchudzających,
▪ nadmierne
spożycie energii (zwłaszcza w postaci tłuszczu) przy jednoczesnym, długotrwałym
niedoborze białka w diecie,
▪ nadmierne
spożycie cukrów łatwo przyswajalnych takich, jak sacharoza i fruktoza
▪ niedobór
choliny w organizmie.
Czemu niedobór choliny może być tu istotny?!? Podaję mechanizm :)
Bierze ona udział w transporcie tłuszczów z wątroby do innych
narządów, przez co zapobiega ich gromadzeniu się w samej wątrobie. Z kolei sacharoza
i fruktoza oraz alkohol, spożywane
w nadmiarze, zwiększają syntezę trójglicerydów (tłuszczu) w wątrobie. Trójglicerydy, aby mogły być uwolnione z wątroby do organizmu, muszą ulec przemianie do VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości). Do tej przemiany potrzebna jest właśnie cholina. W przypadku jej braku, cząsteczki tłuszczu mogą odkładać się w wątrobie, przyczyniając się do jej stłuszczenia. Organizm ludzki potrafi sam produkować cholinę, jednak ta produkcja nie zawsze pokrywa zapotrzebowanie.
w nadmiarze, zwiększają syntezę trójglicerydów (tłuszczu) w wątrobie. Trójglicerydy, aby mogły być uwolnione z wątroby do organizmu, muszą ulec przemianie do VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości). Do tej przemiany potrzebna jest właśnie cholina. W przypadku jej braku, cząsteczki tłuszczu mogą odkładać się w wątrobie, przyczyniając się do jej stłuszczenia. Organizm ludzki potrafi sam produkować cholinę, jednak ta produkcja nie zawsze pokrywa zapotrzebowanie.
Najlepszymi źródłami
choliny są:
jaja, wątroba i inne podroby, chude mięso, drożdże, kiełki pszenicy, soja i
zielony groszek.
Jaka jest korelacja między zaburzeniami metabolicznymi, a
ryzkiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby [NAFLD]?!? Podaję mechanizm :)
U osób chorujących na cukrzycę, z uwagi na niedobór insuliny,
zaburzeniu ulega równowaga pomiędzy odkładaniem się tłuszczu w postaci tkanki
tłuszczowej a jego uwalnianiem z komórek tłuszczowych do krwiobiegu. Następuje
przewaga tego drugiego procesu. Jedna trzecia uwolnionego tłuszczu przechodzi
do wątroby, która nie jest w stanie go przetworzyć, dochodzi, więc do jego
odkładania się w tkance wątrobowej.
Co ciekawe i istotnie u osób stosujących
drastyczne diety odchudzające dochodzi do podobnej sytuacji. Tłuszcz, którego ubywa z
tkanki tłuszczowej, przechodzi do krwi a wraz z nią (w jednej trzeciej) do
wątroby, stanowiąc dla niej poważne obciążenie. Obciążona w ten sposób wątroba
łatwo ulega stłuszczeniu.
Dlatego najwłaściwszym sposobem leczenia stłuszczenia wątroby
jest eliminacja czynników sprzyjających temu procesowi, czyli zaprzestanie
spożycia alkoholu, właściwe leczenie cukrzycy, rozsądne prowadzenie diet
odchudzających oraz, jako czynnik wspomagający - dietoterapia.
Podstawą leczenia dietetycznego tej choroby jest zastosowanie diety bogatobiałkowej, niskotłuszczowej z jednoczesną
modyfikacją rodzaju spożywanych tłuszczów (należy zwiększyć spożycia
tłuszczów roślinnych tj. olei i margaryn roślinnych, oliwy z oliwek, przy
jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych). W przypadku
pacjentów z nadwagą/otyłością konieczna jest
dieta redukcyjna. Należy też ograniczyć spożycie cukrów prostych i
słodyczy oraz bezwzględnie wykluczyć z diety alkohol.
Co
zrobić, gdy wątroba jest już uszkodzona albo pęcherzyk żółciowy został już
wycięty?
Należy zastosować dietę, która osłoni największy
ludzki
organ, jak też wesprze jego regeneracji.
Jak ona wygląda? Trzeba zastosować się do
poniższych wskazówek:
1.
Odstawić ostre przyprawy, napoje gazowane, mocną kawę, czekoladę, produkty
gruboziarniste.
2.
Zwiększyć spożycie wartościowego białka. Chude ryby, chudy nabiał, chude białe
mięso
(np.
cielęcinę) i odchudzone mleko będą dobrym wyborem.
3.
Unikać (lecz nie eliminować) niektórych owoców, np. agrestu, awokado, śliwek i
gruszek ze skórką.
Jeśli
chcesz już koniecznie się na nie skusić, przygotuj z nich mus albo wyciśnij sok.
Niewskazane są też owoce niedojrzałe i kwaśne oraz migdały, grzyby i niektóre
warzywa: cebula, groch, fasola, kalarepa, por, rzodkiewka.
4.
Ogranicz spożycie słodyczy i cukru.
5.
Bezwzględnie wyeliminować alkohol.
Jak
widać, wraz ze wzrostem dolegliwości rośnie lista wyrzeczeń. Zapobiegaj, by nie
trzeba było leczyć.
Opracowała
mgr inż. Aneta Durka
W razie pytań i wątpliwości zapraszam do kontaktu mailowego: dieterka@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz