poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Paraguayo



Brzoskwinia Paraguayo




Jest to odmiana brzoskwini o niezwykłym, mocno spłaszczonym kształcie, potocznie zwana UFO. Kolebką brzoskwiń płaskowowocowych są Chiny, skąd na początku XIX przywędrowały one do Anglii i USA. Obecnie na skalę towarową są uprawiane w w USA, Meksyku, Argentynie, Hiszpanii, Francji. Są słodkie i uchodzą za smaczne, choć niektórym osobom wydają się wręcz zbyt słodkie i przez to nieco mdłe. Brzoskwinie paraguayo są doskonałe do bezpośredniego spożycia, nadają się także do deserów np. ciast oraz do dżemów. 

 

 



W jednej porcji tj.95g Paraguayo Brzoskwinia [UFO] znajduje się 44 kalorii.
Podział Kalorii: 4% tłusz, 89% węglo, 8% białk.


 

 


Dlaczego warto je jeść:
Ø  chronią przed anemią,
Ø  pomagają na zaparcia,
Ø  oczyszczają organizm z toksyn,
Ø  mają właściwości tonizujące i odświeżające,
Ø  są źródłem witamin z grupy B,
Ø  obniżają poziom cholesterolu,
Ø  zawarty w nich beta-karoten chroni błony śluzowe, wzmacnia naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym.






Brzoskwinie Paraguayo to też bardzo wskazany owoc dla dzieci, osób starszych, chorych, cukrzyków, odchudzających się – brzoskwinie jako produkt niskokaloryczny są również źródło błonnika.












[ W razie pytań/propozycji zapraszam do kontaktu na priv.: dieterka2017@gmail.com ]






 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz